English
Meny

Nyheter

5 minuter med Magdalena Andersson

Måndagen den 13 november var Sveriges finansminister Magdalena Andersson på besök vid Handelshögskolan i Göteborg, för att hålla en föreläsning om Sveriges ekonomiska läge. HHGS fick möjligheten att hålla en kort intervju med henne angående hennes syn och erfarenhet av kårverksamhet.

Först och främst, hur känns det att vara här?

  • Bra, jätteroligt, jag har fått jättemycket roliga frågor. Det är superroligt med så aktiva studenter, massa kloka frågor.

Vad är din uppfattning om Handelshögskolans studenter?

  • Dem är väldigt aktiva och intresserade studenter, det är det intrycket jag fått från de gångerna som jag har varit här. Kunniga, aktiva, intresserade och smarta!

Var du engagerad i någon kårverksamhet när du gick på Handelshögskolan vid Stockholms universitet?

  • Jag var engagerad i sociala utskottet som ordnade en del kulturaktiviteter, framför allt var jag aktiv i ”studentsossarna”. Vi drev olika kulturaktiviteter som exempelvis att vi ordnade biljetter för olika teatrar och liknande.

Vad är din generella uppfattning om kåraktivitet?

  • Att det är bra, bra träning och man har mycket roligt. Ja, men det är klart att man kan lära sig mycket genom att vara aktiv i kåren, utvecklas och ta ansvar för olika projekt. Sedan är det viktigt studentsocialt, man driver mycket viktiga frågor via kåren också. Men vidare förknippar jag kåren med att det är något där man har väldigt kul, vilket också är en viktig del av att vara student.

Vill du beskriva hur din karriärväg till den positionen du har idag?

  • Jag har varit politiskt aktiv under en lång period och det ju så som jag kom in och sen började jobba för Göran Persson, jag jobbade med honom i tio år. Sedan blev jag då statssekreterare för finansdepartementet och när vi var i opposition jobbade jag på skatteverket. Det var en väldigt bra erfarenhet, både för att jobba för myndigheten och vara chef i en sån stor organisation med 10 000 anställda. Sedan blev jag ekonomisk-politisk talesperson och därefter finansminister.

Har du har några tips eller råd till studenter som skulle vilja gå samma karriärväg som dig?

  • Att engagera sig politiskt. Där finns ju många partier man kan engagera sig i, jag tycker man kan välja precis det man tycker. Om man vill jobba med politik så ska man engagera sig politiskt, även om man inte vill jobba med politik. Demokratin bygger ju på att människor engagerar sig politiskt så om er generation inte skulle engagera sig politiskt, då har vi ju ingen demokrati. Om partierna ska kunna driva fram bra förslag så måste det finnas några som kommer med dem här bra förslagen och vad är bättre än superengagerade studenter från Handelshögskolan i Göteborg? Ni kan ju utveckla hela politiska landskapet om ni engagerade allihopa!
  • Jag tänker något som har varit viktigt för mig det är ju att ha bra chefer. Dels att med en bra chef får man lära sig väldigt mycket av den personen och att man har en chef som ser en och liksom ger en möjlighet att utvecklas. Så att, jag skulle inte stanna för länge någonstans där man inte har möjlighet att utvecklas av sin chef.

Av Madeleine Hjalber och Martine Kromli, Näringslivsutskottet, HHGS.

Foto: Jacqueline Leong

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *